Gaslighting

Ootko sä ikinä joutunut tilanteeseen, jossa sun epäilykset tai syytökset on käännetty sua vastaan? Ootko koskaan päättänyt osoittaa epäilyksiäsi asiasta x, ja päätynyt lopulta pyytelemään anteeksi syyttä? Onko kukaan koskaan saanut sua epäilemään omaa muistiasi tai havaintokykyäsi? Niinpä. Et ole ainut. 




Gaslighting A form of intimidation or psychological abuse, sometimes called Ambient Abuse where false information is presented to the victim, making them doubt their own memory, perception and quite often, their sanity.


Gaslighting ei ole mikään vanha termi, mutta itse kohtasin sen ensimmäisen kerran vasta viime vuoden puolella. Olin silti joutunut jo kauan ennen termiin törmäämistä sen merkityksen uhriksi. Gaslighting on käytännössä loistava esimerkki henkisen yliotteen ottamisesta. Tätä tekniikkaa käyttävä henkilö saa uhrinsa epäilemään omia havaintojaan ja tuntemaan itsensä pahimmassa tapauksessa hulluksi. Klassinen esimerkki tästä on tilanne, jossa pariskunta riitelee esimerkiksi pettämisepäilyjen vuoksi. Yksi osapuoli on huomannut merkkejä pettämisestä ja päättänyt kohdata parisuhteen toisen osapuolen asiasta. Oletetaan tässä tilanteessa, että epäilyt ovat aivan oikeita ja paikkansa pitäviä. Syystä tai toisesta tämä toinen osapuoli päättää kuitenkin tehdä pelkurin ratkaisun ja valehdella asiasta. Hän kiistää epäilyt ja vie pohjan toisen osapuolen havainnolta esimerkiksi lauseilla "muistat väärin" ja "olet ihan hullu". Epäilevä osapuoli hämmentyy ja alkaa kyseenalaistamaan omia väitteitään. Tilanne kääntyy päälaelleen. 

Gaslighting-ilmiö ei kuitenkaan rajoitu pelkästään parisuhteisiin, vaan sitä voidaan tavata myös muissa ihmissuhteissa tai esimerkiksi valtion ja kansan välisessä suhteessa. Nyt kun pysähdyit miettimään omia ihmissuhteitasi joku tietty henkilö pomppasi mieleesi, eikö niin? Ei kannata ruveta heittelemään itsesyytöksiä asian tiimoilta, sillä yllättävän moni on joutunut gaslighterin uhriksi. Yllättävän moni on myös itse käyttänyt tätä kyseistä tekniikkaa joko tiedostamatta, tai jopa ihan tietoisesti. Kiperistä tilanteista on valitettavan helppo selvitä vastahyökkäyksen avulla, jos toinen osapuoli ei ole siihen varautunut. 

Mistä gaslighting-ilmaisu on sitten saanut alkunsa? Uteliaisuuteni heräsi tottakai heti uuteen termiin törmätessäni. Pienen googlailun jälkeen selvisi, että termiä on käytetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1938 Patrick Hamiltonin näytelmässä nimeltä "Gas Light". Myöhemmin kyseisestä näytelmästä tehtiin myös samanniminen elokuvaversio (joka muuten löytyy nyt mun leffalistalta!). Kuten näytelmässä, myös tosielämässä gaslighting on erittäin ikävä tapa, oli sitten kyseessä mikä suhde tahansa. Itseasiassa ei, kyseessä ei ole pelkästään erittäin ikävä tapa. Gaslighting on pahimmillaan psykologista väkivaltaa, jonka vaikutuksesta uhri saattaa kärsiä useita vuosiakin. Gaslighter tavoittelee selvää henkistä voima-asemaa, jota saattaa käyttää hyödyksi myös myöhemmin. Tällaisissa tilanteissa ihmissuhde on kaukana tasapainosta. Tällaisissa tilanteissa ihmissuhteesta on tullut myrkyllinen, sillä ilman tasapainoa on erittäin vaikea luottaa siihen, ettei tipahda korkealta ja kovaa toisen painaessa vaakaa alemmas. 

Omalle kohdalleni on gaslightereita osunut aivan lapsuudesta asti. Meni monen monta vuotta ennen kuin opin spottaamaan ihmissuhteideni joukosta nämä tapaukset. Silti vielä nykyäänkin tielleni on osunut henkilöitä, jotka tämän taidon osaavat niin hyvin, että en heti ymmärrä, mistä on kyse. Paras neuvo on kai se, että usko sitä perstuntumaasi. Varsinkin siinä tapauksessa, jos toinen osapuoli käyttää tämän postauksen alussa mainittujen lauseiden tapaisia heittoja päästäkseen tilaanteesta pois. Faktahan on nimittäin se, että syytön henkilö ei turvautuisi niihin, vaan osaisi ja nimenomaan haluaisi selittää asiat. Painotan sanaa haluaisi, sillä konfliktin osuessa mihin tahansa suhteeseen, vaatii se selvitäkseen aloitteen ainakin toiselta puolelta. 

Onko sun kohdalle osunut gaslightereita? Voit halutessasi jättää tarinan anonyymina kommenttiosioon. Muussa tapauksessa toivotan itse kullekin ihanaa illan jatkoa sekä muistutan vielä käsienpesun ja kotona pysymisen tärkeydestä! Stay safe peeps. 

-Julia




Kommentit

Suositut tekstit