Lukulistan lempparit

*Tämä postaus sisältää affiliate-linkkejä Adlibriksen sivuille, joiden kautta tehdyistä ostoksista maksetaan meille pieni komissio. Affiliate-linkkien kautta tehdyt ostokset ovat normaalihintaisia, joten et maksa yhtään enempää kuin normaalistikaan, mutta samalla tuet Sukuvikoja! Sukuviat kiittävät ja kumartavat.


Nyt, kun joudutaan viettämään paljon aikaa neljän seinän sisällä, on hyvä aika lukea kirjoja tai kuunnella äänikirjoja. Tämä postaus kokoaa yhteen meidän lempparikirjoja, jotka kannattaa ottaa haltuun. Liian usein kuulee lauseen "En tykkää lukea, enkä ole koskaan lukenut yhtäkään kirjaa." Tämä ajatus kumpuaa luultavasti yläasteen äidinkielen tunneilta, jossa kaikki pakotettiin lukemaan kirjallisuuden ah niin ihania klassikoita, kuten Kalevalaa tai Seitsemää veljestä. Kirjallisuuden opiskelijana minulla on mielestäni oikeus todeta, etteivät klassikot useinkaan ole sitä kirjojen parasta antia. En ainakaan itse aloittaisi lukemista Tuntemattomasta sotilaasta tai Sinuhe Egyptiläisestä. Lukeminen kannattaa aloittaa ehdottomasti kevyemmästä kirjallisuudesta, ja aihe täytyy kiinnostaa itseä jo takakantta lukiessa. Äänikirjat ovat myös helpottaneet omaa arkea paljon, sillä välillä tuntuu, ettei kovakantista kirjaa ehdi enää ottaa käteen. Äänikirjaa voi kuunnella missä vaan, milloin vaan. Suosittelen kokeilemaan kumpi tuntuu omalta jutulta, ja lähtemään liikkeelle siitä, mikä itseä kiinnostaa aiheena. Kokosimme tähän niin uudempia kuin vähän vanhempiakin teoksia, ja linkeistä pääsette suoraan Adlibriksen sivuille tsekkaamaan kirjoja lähemmin! Mukavia lukuhetkiä, pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta. Ja muistakaa turvavälit!





Törmäsin Paul Kalanithin vaimon, Lucy Kalanithin TED Talkiin What makes life worth living in the face of death jo kauan ennen Henkäys on ilmaa vain -teoksen lukemista. Paulin tarinan kuuleminen hänen vaimonsa kertomana toi myöhemmin lukukokemukseeni inhimillistä tuntua. Henkäys on ilmaa vain -teos on pysäyttävä. Niin pysäyttävä, että en yhden lukukerran jälkeen en pystynyt enää avaamaan kirjaa uudelleen, enkä ole siihen pystynyt vieläkään. Haluan vaalia kokemuksen ainutlaatuisuutta. 

Kirja on mykistävä muistelmateos Paul Kalanithin elämästä hänen kertomanaan. Kymmenen vuoden erikoistumisjakson jälkeen Paul on juuri valmistumassa neurokirurgiksi 36-vuotiaana, kun hänen elämänsä pysähtyy terminaalisen syövän diagnoosin myötä. Ennen kuolemaansa hän ehtii pohtia elämää monelta eri kannalta. Mikä tekee elämästä elämisen arvoista kuoleman edessä? Miltä tuntuu, kun tulevaisuutta ei olekaan? Millaista on saada lapsi tietäen, ettei koskaan tule näkemään millainen persoona lapsesta kasvaa? Kalanithin tarina on kaunis kertomus elämän rajallisuudesta ja kuoleman hyväksymisestä. Suosittelen varaamaan paketin nenäliinoja ja levyn suklaata kirjan kaveriksi.




Mo Gawdat, Googlen kehitysjohtaja, lähti selvittämään onnellisuuden yhtälöä huomattuaan jääneensä huikeasta uraputkesta huolimatta tyytymättömäksi omaan elämäänsä. Gawdatin tutkimustulokset joutuivat todella koetukselle kolmetoista vuotta myöhemmin hänen poikansa yllättävän kuoleman myötä. Teoksessaan Onnellisuuden yhtälö Gawdat selittää perusteellisesti löytämänsä yhtälön, joka pelasti hänen perheensä tragedian jälkeen. 




Mun ja Vilman lemppari kahvin ryystäjä, eli Antti Holma on koonnut neljän hullunkurisen runoilijasuuruuden ihailtavan hullut runot yhteen teokseen: Kauheimmat runot. Jostain syystä näitä runoja ei hyväksytty Kauneimmat runot -teokseen. Tämän kirjan lukemisen jälkeen ymmärrät varmasti miksi. 


Henriikka Rönkkönen - Mielikuvituspoikaystävä


Henriikka Rönkkösen juttuja seurattuani jo usemman vuoden ajan odotin tältä teokselta takuuvarmoja nauroja ja niitä sainkin. Se, mitä en osannut odottaa oli liikutuksen kyyneliä aiheiden liipatessa pelottavan läheltä omaa elämääni. Luin tämän teoksen viettäessäni ensimmäistä sinkkuvuottani täällä Oulussa. Omilla jaloilla seisominen tuntui silloin uudelta ja pelottavalta, mutta samalla myös kutkuttavan jännitävältä ja hemmetin hienolta. Rönkkösen teos tuli juuri oikeaan kohtaan elämässäni, sillä Mielikuvituspoikaystävän sivuilla risteilevät lauseet kertovat kaiken ja vielä vähän enemmänkin sinkkuelämästä. Hyppää mukaan tutustumaan nännikarvamieheen ja tutkailemaan sinkkuelämän peruskysymyksiä!


Henriikka Rönkkönen - Bikinirajatapaus


Rönkkösen Henriikan (mää)matkassa jatketaan. Tälläkin kertaa jatketaan sinkkuelämän ihmeellisyyksien äärellä. Mitä esimerkiksi tapahtuu, jos viipyy treffeillä liian kauan vessassa? Entä miksi ihastun aina vääriin tyyppeihin? Tiedätkö sinä, mitkä ovat viestin odottamisen viisi vaihetta? Jos et, niin lue tämä teos. Jos kyllä, niin lue siitäkin huolimatta tämä teos. Bikinirajatapaus on jokaisen sinkun varma valinta kesäluettavaksi. Parisuhteessa olevat: ei hätää. Bikinirajatapaus toimii myös loistavana tirkistysreikänä sinkkuuden seksikommellusten maailmaan. Ps. Rönkkösen uusin teos on ennakkotilattavana, joko olet varmistanut oman kappaleesi?


Rachel Hollis - Girl, wash your face


Aloitin Girl, wash your face -teoksen kuuntelun aamun aikaisilla tunneilla odotellessani lentokentällä omaa lentoani. Jostain syystä lentokentällä vallitseva tunnelma ja kirjan sanoma (yhdistettynä hormonien heittelyyn, kiitos naiseuden) saivat minut vuodattamaan salaa muutaman kyyneleen. Kirjassa käydään läpi kaksikymmentä valhetta elämästä, joita meistä jokainen uskottelee usein itselleen. Hollis tarkastelee jokaista valhetta raikkaan realistisesta näkökulmasta ja peilaa niiden vaikutusta omaan elämäänsä. Tämän lisäksi hän tarjoaa konkreettisia ratkaisuja valheista irti päästämiseen. Teos tarjoaa lukijalleen vertaistukea, oivalluksia ja ennen kaikkea ratkaisuja onnellisemman elämän saavuttamiseksi.


Maria Veitola - Veitola


Maria Veitola on ehdottomasti persoona, joka jakaa mielipiteitä niin hyvässä kuin pahassakin. Itse olen aina ihaillut Veitolan rohkeaa omaa tyyliä kaikessa, mitä hän tekee. Veitola-teokseen on koottu Maria Veitolan kirjoittamia kolumneja vuosien varrelta. Veitola avaa myös omia ajatuksiaan ja koskaan julkaisemattomia tarinoita kolumnien takaa. Huolimatta siitä, mikä juuri sinun mielipiteesi on Veitolasta henkilönä, niin suosittelen tämän teoksen lisäämistä lukulistalle, sillä mukaan mahtuu hurjia, vaikeita, surullisia, hauskoja ja rohkeita tarinoita kirjoitettuna juuri Veitolalle ominaisella tyylillä. 


Maria Veitola - Toisinpäin


"Totuus ja tehtävä -leikissä mä valitsen aina totuuden." 
Toinen mahtava teos keneltä muultakaan kuin itse Maria Veitolalta! Toisinpäin on teos, jossa Veitola vastaa niin ystävien kuin vihamiestensäkin kysymyksiin. Vastauksissaan hän tuo esille ajatuksiaan elämästä ja kaikesta siihen liittyvästä. Lukija saa jokaisesta kysymyksestä ja vastauksesta paljon irti, sillä Veitola osaa perustella näkemyksensä tavalla, joka auttaa lukijaa pohtimaan myös omaa elämäänsä. 


Sofi Oksanen - Koirapuisto


Tein peruskoulussa äidinkielen lopputyöni Sofi Oksasen teoksista ja rakastuin jo silloin Oksasen kirjalliseen nerouteen. Koirapuisto ei ole mikään poikkeus tähän. Kirjan tarina sijoittuu kahteen eri aikatasoon: nykypäivän Helsinkiin ja Ukrainan itsenäisyyden vuosiin. Kertomus vie mukanaan synkille vesille aiheiden liikkuessa hedelmöitysbisneksestä yhteiskunnan korruptioon. Kirjan esittelemät ihmiskohtalot saavat lukijan tuntemaan ristiriitaisia tunteita. Omat tunteeni heittelivät lukukokemuksen ajan vihasta, säälistä ja surusta aina ymmärrykseen ja liikutukseen saakka. Kirjassa kuvataan hyvin lapsen menettämisen aiheuttama tuska ja valheiden verkoston muodostuminen. Välähdykset menneisyyden ja tulevan välillä lisäävät kertomukseen jännitettä ja kirja pitääkin tiukasti otteessaan aina viimeisille sivuille saakka.  


Antti Rönkä - Jalat ilmassa


Antti Röngän esikoisteos Jalat ilmassa koskettaa. Kuuntelin itse kirjan pienissä osissa, sillä kirjan aiheet osuivat niin satuttavan lähelle oman elämän kokemuksiani, että pintaan noussut ahdistus kävi liian vaikeaksi käsitellä. Kirjan vallitsevana teemana on koulukiusaaminen ja sen jättämät jäljet. Itse olen valitettavasti seissyt sekä kiusatun, että kiusaajan roolissa peruskouluvuosinani. Lisäksi olen seurannut kiusaamista vierestä puuttumatta ja puuttuen asiaan. Vaikka kirjan teema onkin rankka, niin Röngän kertomus on niin raa’an kaunis, että jokaisen tulisi lukea se edes kerran elämässään. Kirja tarjoaa lukijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhden elämän kulisseihin, joista löytyy nuoren rohkean miehen kasvutarina, menneisyyden jättämät arvet ja vuosien myötä pintaan noussut toivo. Tälle lukukokemukselle kannattaa varata aikaa. 


Adam Grant - Originals


Mikä tekee henkilöstä oman tiensä kulkijan? Adam Grant perehtyy kysymykseen teoksessaan Originals. Sisäinen nörttini ilahtui erityisesti siitä, että Grant on ottanut tarkasteltavaksi useita eri tieteellisiä tutkimuksia kysymykseen vastausta etsiessään. Lisäksi mukaan mahtuu useita yritysmaailman, urheilun, politiikan ja viihdebisneksen tositarinoita yllättävistä menestyjistä. Tämä teos on hyvä muistutus siitä, että elämä ei todellakaan ole niin mustavalkoista ja valmiiksi määritettyä kuin välillä unohtuu ajattelemaan. Omaa tietään kannattaa lähteä kulkemaan. Vain uskaltamalla voi liittyä Originals-joukkoon! 


Jen Sincero - You are a Badass

You are a badass on teos, jonka olen ostanut useammallekin ystävälleni synttärilahjaksi (mukaan lukien Vilmalle!). Itse palaan kyseisen kirjan pariin aina, kun tarvitsen muistutuksen omasta mahtavuudestani. Kirjan jokainen sivu on täynnä lauseita, jotka saavat olon paremmaksi oli tilanne mikä tahansa. Tunnustettakoon, että tämä kirja kuuluu myös maailmanluokan morkkiksesta toipumisen saloihini. Suosittelen tätä jokaiselle oman elämänsä kuningattarelle, joka on saattanut hukata kruununsa matkan varrella. Jen Sincero auttaa löytämään kruunun ja kiillottamaan sen uusia haasteita varten!




Yösyöttö aloittaa kirjasarjan miehestä, joka jää vauvan kanssa kaksin, kun vauvan äiti saa hermoromahduksen ja katoaa kuvioista. Kirja on kirjoitettu hauskasti ja nauru on varmasti taattua! Kirjallisuuden opiskelijana saan lukea aika paljon raskasta kirjallisuutta, ja siksi tykkään lukea vapaa-ajalla kevyitä huumoripläjäyksiä. Laitoin linkin äänikirjaan, sillä tämä oli ihan huippuhyvä kuunneltuna. Linkistä voit kuunnella myös näytteen äänikirjasta. 




Tarhapäivä jatkaa Eve Hietamiehen kirjasarjaa Antti ja Paavo Pasasen arjesta. Minusta tämä kirja oli edellistäkin parempi, ja heti alussa sai nauraa ääneen. Linkistä kannattaa kuunnella ääninäyte niin tiedätte, mitä tarkoitan. Antti Virmavirta on yksi parhaista lukijoista, ja hän osaa eläytyä rooliin paremmin kuin hyvin. Paavo (joka edellisessä romaanissa oli vielä vauva) on kasvanut tarhaikäiseksi, ja Antti-isän täytyy nyt hänen lisäkseen huolehtia samanikäisestä Tertusta, joka muuttaa heidän taloonsa väliaikaisesti. Antti ja Paavo oppivat kaiken tyttöjen leluista ja kymmenistä eri vaatekappaleista sekä siitä, kuinka erilaista arki voi olla tyttölapsen kanssa. 




En ole koskaan tykännyt lukea dekkareita, mutta siskon suosittelemana päätin lukea Kultahäkin, joka imaisikin minut tarinaan koukuttavuudellaan. Faye on luopunut kaikesta miehensä Jackin vuoksi, ja kun mies pettää häntä, on aika suloisen koston. Kultahäkki on tarina, jonka lopputulemaa en olisi koskaan osannut aavistaa. Dekkariksi se oli erittäin loistava, ja jänishousuille kuten minä, ei myöskään liian ahdistava. Jos rakastat dekkareita, tämä on sinulle, mutta myös sinulle, joka et ole dekkareista koskaan piitannut. Tämä oli aivan jotain muuta!




Tiffy ja Leon ovat toistensa kämppiksiä. He nukkuvat samassa sängyssä, mutta he eivät ole koskaan tavanneet toisiaan. He kommunikoivat Post-it -lapuilla, ja Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät. Loistava ratkaisu, kunnes Tiffy nukkuu pommiin... Kimppakämppä oli ihanan raikas rakkaustarina, joka tempaisi mukaansa rentoudellaan ja tunteillaan. Sopivasti siirappia, sopivasti vastoinkäymisiä. Ainekset, joista hyvä romaani on tehty. 




Tämä kirjaa saa sinut varmasti nauramaan. Kukapa ei nauraisi, kun Aino Ritari -niminen mummo hankkii muovipussissa kuljetettavan marsun samalla, kun valmistautuu omaan kuolemaansa. Aino saa myös Lähetysyhdistykseltä kirjeen, joka on merkki jostain suuremmasta. Linkki on suoraan äänikirjaan, sillä minusta lukija oli loistava! Adlibriksesta löytyy kyseinen kirja myös kovakantisena. Pst. Tästä on myös juuri saapunut Adlibrikseen toinen huikea osa! Kirjaan pääset tästä!




Sita Salmisen novellikokoelma Lupa kokoaa eroottiset novellit yhteen. Novellit ovat hyvin erilaisia, mutta niiden kaikkien teema on sama: tärkeintä on antaa ja saada lupa. Novellit eivät ole liian pitkiä, joten laiskempikin lukija jaksaa lukea vaikka sitten yhden kerralla. Tosin allekirjoittanut luki tämän kirjan päivässä eli kannattaa tsekata jos aihe yhtään kiinnostaa, heh. 




Jos innostuit Läckbergin Kultahäkistä, tämä kirjasarja on just sulle! Fjällbacka-sarjan avausosa Jääprinsessa oli törkeän hyvä ja koukuttava dekkari, ja olen lukenut hyvää tahtia myös jatkoa tähän sarjaan. Jokainen kirja kertoo toki eri rikoksesta, mutta muutama päähenkilö pysyy, ja heidän tarinansa myös kehittyy rikoksien ulkopuolella mielenkiintoisesti. Jos rakastat jännitystä, hyppää linkistä mukaan Erica Falckin tarinaan! 




Sirkka on ihan huippukirja huumoria rakastavalle lukijalle! Takaan, että kirja on kevyttä luettavaa eikä Sirkka jätä ketään kylmäksi. Sirkan niin tavallisesta hahmosta tekee hauskan se, että arkisuus on viety astetta pidemmälle eikä Sirkka melkein koskaan poikkea rutiineistaan. Tämä onkin Harry Pottereiden lisäksi viimeaikaisin lukukokemukseni, ja erittäin hyvä sellainen onkin!



Tämän kirjallisuuden Nobel-palkitun (2015) kirjan taisin lukea ensimmäisen kerran lukion toisella luokalla. Kirja avasi silmiä ja värisytti koko kroppaa totuudenmukaisuudellaan ja raakuudellaan. Kirja kertoo Tšernobylin ydinräjähdyksestä, ja sen vaikutuksista, jotka näkyvät yhä edelleen. Aleksijevitš on haastatellut ydinräjähdyksen uhreja, ja tarinat ovat pysäyttäviä. Minusta tämä on kirja, joka yksinkertaisesti kaikkien pitäisi lukea. 




Khaled Hosseinilla on minusta monta hyvää teosta plakkarissa, mutta tämä oli hänen teoksistaan ensimmäinen, jonka itse luin. Siitä on jo jonkin aikaa, kun olen tämän lukenut, mutta ehkä nyt kesällä on taas aikaa lukea muutakin kuin kurssikirjoja. Leijapoika on upea kertomus ystävyydestä, mutta myös raakuudesta ja menetyksestä. Kirja sijoittuu Afganistanin kaduille, ja lukija pääsee seuraamaan henkilöhahmojen kasvutarinaa, ja kirjan juonenkäänteitä aivan läheltä. Todellakin lukemisen arvoinen!




Vielä loppuun haluan suositella oikeastaan kaikkia Sophie Kinsellan teoksia. Nämäkin ovat erittäin kevyttä luettavaa, ja juonikaan ei koskaan ole liian monimutkainen. Erityisesti olen tykännyt Muistatko minut? -kirjasta ja myös Kevytkenkäinen kummitus on täydellinen maanantaiaamun kevennys. Kinsellaa suosittelen lämpimästi jokaiselle, joka tuntee olevansa naurun tarpeessa!


Toivottavasti listalta löytyi uusia kiinnostavia kirjoja myös teidän lukulistallenne! Itse ainakin aion ehdottomasti ottaa Vilman suosittelemia kirjoja kesän lukulistalleni ja uskon, että Vilmakin löytää omista suosituksistani täytettä omalle listalleen! Näin poikkeusaikana, kun sosiaaliset kontaktit käydään lähinnä etänä, niin kirja olisi varmasti mukava tapa muistaa kauempana (tai lähellä!) asuvaa ystävää. Adlibriksen valikoimasta löytyy esimerkiksi kesän ensimmäiselle viikolle asti tarjouksessa olevia coffee table -kirjoja. Niihin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä

Omalle kohdalleni tuli nyt ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen tilaisuus viettää kesä niin, että ehdin tehdä oikeasti sellaisia asioita kuin haluan. Tuntuu hassulta ajatukselta, että kesää ei tarvitsekaan suunnitella työvuorojen mukaan, vaan saan sovittaa arkeeni juuri niin monta projektia ja freelance-työtä kuin itse haluan ja jaksan. En ole ihmisenä sellaista tyyppiä, että jäisin pidemmäksi aikaa toimeettomaksi, mutta tällä hetkellä nautin täysillä siitä, että minun ei välttämättä tarvitse olla missään tai tehdä mitään. Aikaa jää myös enemmän blogille ja muille Sukuvikojen tuleville yhteisille projekteille, joten pysykäähän kuulolla! 

-Vilma ja Julia

Kommentit

Suositut tekstit